Standardně se při prodeji v restauraci používá aktuální ceník, který obsahuje všechny ceny nápojů a jídel podávaných v restauraci. Toto je standardní situace. Ovšem mohou existovat případy, kdy pro určitá zboží v určitých situacích má být použita upravená cena. Co s tím, když číšník nemá kompetenci stanovovat cenu při prodeji? Používá předepsaný ceník a nesmí se od něj odchýlit jakýmkoliv směrem.
Tak jsem "vymyslel" individuální ceník pro daný stůl a podle tohoto ceníku se odnáší nápoje či jídla k danému stolu a za takto definované ceny se prodává.
Samozřejmě není nutné vytvářet celý nový ceník. Protože určitě se upravené ceny netýkají veškerého sortimentu, ale jenom určitého výseku, který je k danému stolu dodáván s jinými cenami. Takže stačí vytvořit ceník s podřízeným ceníkem a do něj uvést ty ceny, které jsou odlišné od standardního ceníku. Pokud v něm systém položku nenajde, sáhne si do "podřízeného" ceníku pro standardní cenu.